FAQs

Anonymitet

Kan jeg donere min sæd anonymt?

På tidspunktet for din donation er du altid anonym, og modtagere af din sæd får ingen identificerende oplysninger.. Derudover, inden du forpligter dig til at være sæddonor, bliver du bedt om at angive, hvilken type donor du ønsker at være – ID Release- eller Non-ID Release-donor. Hvis du vælger at blive Non-ID Release-donor, forbliver dine identificerende oplysninger anonyme for modtageren og barnet. Som ID Release-donor giver du tilladelse til, at donorbarnet eller -børnene kan kontakte Creovita for at få identifikationsoplysninger om dig, når de fylder 18 år.

Hvad betyder det at være ID Release-donor?

Et donorbarn af en ID Release-donor har ret til at modtage identificerende oplysninger om sin donor. Oplysninger om din identitet og din sidst kendte adresse kan deles, når barnet er fyldt 18 år.

Fortæller Creovita nogen, at jeg er donor?

Nej, din identitet er beskyttet hos os. Det fremgår heller ikke af din almindelige lægejournal, at du er donor. Al kontakt foregår direkte mellem dig og os.

Skal jeg fortælle min partner, at jeg er sæddonor?

Nej. Det er op til dig, hvem du vil fortælle det til.

Sådan bliver du sæddonor

Hvordan kommer jeg i gang med at blive donor?

For at starte processen skal du blot udfylde vores formular. Det tager 2 minutter og har til formål at give os nogle grundlæggende oplysninger om dig.

Hvor ofte kan jeg donere?

Retningslinjen er, at du kan donere hver 48. time fra din sidste ejakulation for at optimere chancerne for at få en god sædkvalitet.

Hvor ofte skal jeg donere?

Når du bliver godkendt som donorkandidat, opfordrer vi dig til at donere hyppigt, dvs. mindst én gang om ugen.

Skal jeg afholde mig fra sex/masturbation, mens jeg donerer?

For de fleste mænd anbefales afholdenhed i 48 timer for at optimere sædkvaliteten. Dette er en generel vejledning, og ikke alle har brug for den samme tid til at regenerere sædcellerne, men vi opfordrer dig til ikke at have sex eller masturbere lige før, du planlægger at donere.

Hvilke prøver skal jeg gennemgå, før jeg kan blive donor?

For at kunne godkende dig som sæddonor skal du gennemgå et grundigt helbredstjek, hvor vores kliniske personale undersøger både dit generelle helbred og din families helbredshistorie og foretager laboratorietest for smitsomme og genetiske sygdomme. Du vil blive vejledt undervejs i processen og vil også blive rådgivet om konsekvenserne af at være sæddonor.

Hvor længe kan jeg være sæddonor?

Vi forventer, at du vil være donor i mindst 6 måneder. Der er ingen maksimumsperiode, og den kan afhænge af mange parametre, som vores personale vil forklare dig om under screeningsprocessen for at blive donor.

Hvor gammel skal du være for at blive donor?

For at blive sæddonor skal du være mellem 18 og 45 år gammel.

Jeg er udvekslingsstuderende/udlænding. Kan jeg blive donor?

Ja, hvis du opholder dig i Danmark i mindst 6 måneder fra ansøgningstidspunktet og kan og vil besøge Creovita hyppigt i den periode.

Hvor mange børn må der fødes med min sæd?

Vi overvåger antallet af graviditeter for at overholde den gældende lovgivning i forskellige lande. En donor kan f.eks. højst give børn til 12 familier i Danmark.

Jeg er adopteret. Kan jeg blive donor?

Vi kan desværre ikke acceptere dig i vores donorprogram, hvis du ikke kender din biologiske families sygehistorie.

Kompensation

Bliver jeg kompenseret for min tid?

Ja, hos Creovita får du op til 300 kr. for hver godkendt sædprøve. Du kan besøge Creovita for at donere 2-3 gange om ugen.

Er kompensationsbeløbet skattepligtigt?

Du modtager din kompensation anonymt. Du skal selv indberette din indkomst.

Helbred

Hvad undersøger I for i rekrutteringsprocessen for donorer?

Vi tester blod og urin for kønssygdomme og nogle af de mest alvorlige genetiske sygdomme som f.eks. cystisk fibrose, hæmoglobinopatier (herunder Alfa-talassæmi, Beta- talassæmi, seglcelleanæmi), spinal muskelatrofi, Tay-Sachs og karyotype.

Kan jeg blive donor, hvis jeg har haft klamydia?

Ja, hvis du er blevet behandlet og helbredt.

Må jeg have eller få tatoveringer som donor?

Ja. Vi tester løbende for kønssygdomme, f.eks. hepatitis, men en ny tatovering kræver visse test og en karantæneperiode af 6 måneder, mens vi sikrer, at der ikke er opstået infektioner.

Hvor ofte skal jeg have foretaget prøver, mens jeg donerer?

Vi foretager en generel helbredsundersøgelse mindst hver 3. måned.

Stiller I særlige fysiske krav – f.eks. til højde?

Ud over et godt helbred, nej. Vores donorer repræsenterer alle slags mænd med forskellige baggrunde.

Er der nogen betingelser, der betyder, at jeg ikke kan blive sæddonor?

Ja. Oftest er årsagen, at din sædkvalitet ikke opfylder vores kriterier. Hvis din sæd kvalitet ikke ligger over gennemsnittet, kan du ikke blive sæddonor. Men der er også flere andre faktorer, der kan udelukke dig fra at blive godkendt som sæddonor. Du kan ikke være sæddonor, hvis:

  • Du eller nogen i din familie lider af alvorlige arvelige sygdomme
  • Du er misbruger af anabolske steroider eller stoffer
  • Du har en bløder- eller koagulationssygdom
  • Du tilbyder seksuelle ydelser for penge eller stoffer
  • Du er smittet med HIV eller hepatitis B eller C
  • Du er eller har tidligere været optaget som donor i en anden sædbank
  • Du eller dine forældre er adopteret eller børn af en anonym sæddonor og derfor ikke har fuld viden om din biologiske oprindelse.

Jura

Er jeg juridisk ansvarlig for det barn, der er undfanget med min sæd?

Som sæddonor har du ingen faderlige eller juridiske forpligtelser over for de børn, der er resultatet af dine donationer. Det samme gælder for børnene, som heller ikke kan stille juridiske krav til dig som deres donor..

Kan donorbørnene spore mig?

Et donorbarn af en Non-ID Release donor har ikke ret til at få identificerende oplysninger om sin donor fra det fyldte 18. år. Du er ikke juridisk forpligtet til at svare, men som ID Release-donor har du indvilliget i at blive kontaktet. Derfor forventes det, at du svarer, hvis et donorbarn ønsker at tage kontakt. Et donorbarn af en Non-ID Release donor har ikke rettet til at få identificerende oplysninger om sin donor, men på grund af moderne teknologier som DNA-test og sociale medier kan Creovita ikke garantere, at et donorbarn ikke vil forsøge at kontakte dig.

Som sæddonor har du ingen faderlige eller juridiske forpligtelser over for de børn, der er resultatet af dine donationer. Det samme gælder for børnene, som heller ikke kan stille juridiske krav til dig som deres donor.

Kan jeg blive donor, hvis jeg allerede har børn?

Ja, når du selv har børn, ved du, hvor stor en gave du hjælper andre forældre med at få, når du giver dem muligheden for at få et barn. Det er også en god indikator for god sædkvalitet.

Skal jeg donere på klinikken, eller kan jeg gøre det hjemmefra?

Du skal møde op i vores sædbank for at donere sæd, så vi kan sikre, at sæden bliver behandlet korrekt, og at den er doneret af dig. Det giver os fuld sporbarhed.

Bliv sæddonor

Hvis du er rask, rask og i alderen 18 - 45, kan du give infertile par chancen for forældreskab.